Tag Archives: Remodeling

Eastmoreland Bungalow

Set in an early-twentieth century neighborhood in SE Portland filled with lush greenery, this Eastmoreland home was past due for some loving updates.  You may have seen our previous basement renovations of this home not too long ago.  Well we can officially say the rest of the home is finished!  Allison knew she had to stick to period friendly elements to match the neighborhood–nothing too modern that would be dated in a few years.  The ultimate goal was to maintain the home’s authenticity while still giving it a functional update.

When Allison hopped onto this project, she immediately identified issues with the existing floor plan.  There were unnecessary exterior doors and space being taken up by previous unprofessional planning with home renovations.  In order to open the kitchen up and give it the space it deserved, she planned to take out the existing exterior door and close off the doorway into the now office.  A new exterior door was placed near the master suite at the end of the hallway leading into the backyard.

 

One of the biggest requests of our clients was to fix the lack of privacy for each of the older daughters who desperately needed their own bedrooms, as well as to make each bedroom more functional. (None of them had closets!)  To remedy these problems, Allison designed a new bedroom space in the basement for one of the girls and reworked the upper level for the other where they were both initially sharing a room.  This also solved the problem of the girls and father having previously been made to share one bathroom.  Allison implemented a new joint bathroom/laundry room in the basement that the oldest could use as her personal bathroom.

Of course a renovation project this big came with it’s challenges.  Initial design plans included adding a third bathroom to the upper level of the home so that everyone would technically have their own bathrooms.  Unfortunately the city shut down those ideas which forced Allison to maximize the existing space she was already working with.

The most drastic changes are clearly seen in the kitchen and the bathroom on the main floor so these are naturally Allison’s favorite two rooms of the finished product.  Allison’s design inspiration for the kitchen came from vintage tin ceiling tiles.  She found the subtle, yet beautiful tile used in the kitchen back splash and knew she had to use it for this project.

Our team is incredibly proud of this project and we thoroughly enjoy showing off these before and after shots.  Feel free to ‘ooh’ and ‘ahh’ as much as we have.

 

-ASD Team

 

Heatherwood Apartments – 2018 Remodel

Allison Smith Design recently remodeled the common space at Heatherwood Apartments, Mill Creek Washington. We’ve had the pleasure of working with this client previously and we were excited to freshen up these spaces.

Allison selected the interior materials, finishes, and layouts for this project as well as the furniture and décor.

Sitting Area1 Remodel

Sitting Area

The goal on this project was to create an open and inviting common space for occupants to work and lounge in, one that avoided feeling too formal.
One method of accomplishing this was to include a bright focus point with an orange accent wall.

Sitting Area &; Wall Clock

Sitting Area & Wall Clock

Accessories1

Accessories

We aimed to create a relaxed atmosphere via the wall décor and accessories.

Therefore, we chose a lot of tactile items, many made of natural materials, that invite interraction.
Heatherwood has some gorgeous landscaping on the grounds, so we wanted to give a nod to the natural beauty that surrounds it.

Accessories2

Accessories

Wall-mounted succulents

Wall-mounted succulents

Material choices can make a huge difference in the atmosphere of a space. Take for example the floorboards in this photo.
Because they cover such a large swathe of the room, their presense really ties together all of the design elements.
We really enjoy how the orange tones in the floor played off of the warm tones in the wall color.

Floorboards

Floorboards

A few other areas in Heatherwood were also in need of remodeling, such as this movie theatre and cafe/kitchen nook.
The cafe nook had previously been enclosed by a wall, which bared against foot traffic
A wall in the nook was taken out and a new open seating plan was implemented. We love these sleek pewter pedestal tables.

Theatre

Theatre

Cafe

Cafe

Altogether, the updates at Heatherwood are designed to invite visitors to return to the space again and again.
Key ingredients, such as a good wall color, exceptional layout, and playful décor (such as these horses) can really invigorate a space.

Fireplace Horses

Fireplace Horses

What were your favorite design details? Leave us a note here, or check out our facebook page for more project info!
-ASD Crew

Fall In A Rec Center

Madison Way apartments, located in the greater Seattle area, received Allison’s magical touch – just in time for fall.

The rec center features camel-colored furniture, which we’ve nicknamed “pumpkin spice” after the famous Starbucks fall-time drink.

 

A sleek waterfall quartz kitchen island blends beautifully into the concrete-tiled floor. A large piece of driftwood, which spans half the length of the island, works beautifully as a statement piece, and harkens back to the “pumpkin spice” furniture.

 

While we’re speaking of statements, I ought to mention the kitchen backsplash we chose.

 

As you would expect, subtle pops of color were used throughout…

 

This rec center simply couldn’t be cozier… makes you want to grab a pumpkin spice latte and a great book to read by this fireplace.

 

 

Happy fall!

As always,

–ASD crew

West Linn Charmer

When most people hear the word “remodel” they think of contemporary. That isn’t always the case. This charming home in West Linn, Oregon should stay just that — charming. Below are some before and afters of the transformation.

Our sweet client loves blue. She really wanted to keep the blue carpeting in her bedroom, so rather than trying to tone it down, we went with a full blue palette. When you embrace a feature like this, it tends to blend better anyway.

The paint color is “Dark Pinstripe Grey” from Allison’s paint line… you can click here for more info.

As you can see above, our client’s family is incredibly important to her. She has a multitude of photos of her entire family, from her parents to her own children, as well as momentos from all her travels. We knew these photos needed to stay a feature in her bedroom, so we went through and consolidated the collage – making each photo a statement piece.

The blue carpeting used to continue into the bathroom. Instead of trying to change the aesthetic completely, we embraced its original character. We went with a large hex tile, swirling with hints of greyish blue. A new vanity and countertop were in order, so while they were being installed, we had the wallpaper uninstalled.. and again, carried a soft blue paint into the room. Consistency is key.

This paint color is “Light Pinstripe Grey” from Allison’s line. You can click here if you’re interested.

The shower wall was originally built out to incorporate a pre-fab shower pan and wall unit. We immediately demoed that wall and tiled the entire thing, creating a double-headed shower in its place. The marbling is the same as the hex tiles used on the floor, but we used rectangular tile to add some variety.

Our client had an old screen door hanging out in her house, which in itself is charming, if you have the right eye for design. Allison (last minute, I should add) grabbed it and hung it on the bathroom wall, with a mirror placed in the upper portion. Isn’t the combination adorable? 

Now, for my favorite part…. the bathtub.  Tucked away in the corner of this en suite is the perfect little nook for a bathtub. Below you can see the transformation from before and after the remodel. Notice the towel stand that used to be a plant hanger… How innovative. Love, love, love.

 

Happy “remodeling”!

 

-ASD Crew

 

Grimey Basement to Gorgeous Bathroom

This adorable home in southeast Portland’s desirable neighborhood of East Moreland is in need of some TLC.

A couple years ago, Allison Smith Design remodeled the entire basement.

We took this:

 

And turned it into this:

 

Keep in mind, this is in a basement. There isn’t a single window in the space.

 

Light and bright paint colors + light and bright materials + a few contrasting pieces = a beautiful, bright space.. even without natural light.

 

 

Beginning fall 2018, Allison Smith Design is taking on this adorable home again… This time to transform the two upper levels.

 

Stay tuned….

 

— ASD Crew

Sign up for email updates