Tag Archives: Portland Interior Decorator

Eastmoreland Bungalow

Set in an early-twentieth century neighborhood in SE Portland filled with lush greenery, this Eastmoreland home was past due for some loving updates.  You may have seen our previous basement renovations of this home not too long ago.  Well we can officially say the rest of the home is finished!  Allison knew she had to stick to period friendly elements to match the neighborhood–nothing too modern that would be dated in a few years.  The ultimate goal was to maintain the home’s authenticity while still giving it a functional update.

When Allison hopped onto this project, she immediately identified issues with the existing floor plan.  There were unnecessary exterior doors and space being taken up by previous unprofessional planning with home renovations.  In order to open the kitchen up and give it the space it deserved, she planned to take out the existing exterior door and close off the doorway into the now office.  A new exterior door was placed near the master suite at the end of the hallway leading into the backyard.

 

  

One of the biggest requests of our clients was to fix the lack of privacy for each of the older daughters who desperately needed their own bedrooms, as well as to make each bedroom more functional. (None of them had closets!)  To remedy these problems, Allison designed a new bedroom space in the basement for one of the girls and reworked the upper level for the other where they were both initially sharing a room.  This also solved the problem of the girls and father having previously been made to share one bathroom.  Allison implemented a new joint bathroom/laundry room in the basement that the oldest could use as her personal bathroom.

Of course a renovation project this big came with it’s challenges.  Initial design plans included adding a third bathroom to the upper level of the home so that everyone would technically have their own bathrooms.  Unfortunately the city shut down those ideas which forced Allison to maximize the existing space she was already working with.

The most drastic changes are clearly seen in the kitchen and the bathroom on the main floor so these are naturally Allison’s favorite two rooms of the finished product.  Allison’s design inspiration for the kitchen came from vintage tin ceiling tiles.  She found the subtle, yet beautiful tile used in the kitchen back splash and knew she had to use it for this project.

Our team is incredibly proud of this project and we thoroughly enjoy showing off these before and after shots.  Feel free to ‘ooh’ and ‘ahh’ as much as we have.

 

-ASD Team

 

Things We’re Leaving Behind in 2017… Well, Technically 1997.

Okay, this blog is all about outdated (or just weird) home trends. Feel free to comment anything we left out!

#1

Let’s start with those U-Shaped toilet rugs….

**Don’t:

Just…. why. Why did anyone think it was a good idea to draw attention to a toilet? Here at ASD we’ve nicknamed these rugs “toilet corrals”.

Below are some more tasteful ways to place a rug under a toilet, if you must.

**Do:

 

#2

And while we’re on that note, toilet seat cushions. Aesthetics aside — this is just gross. Don’t do it.

 

No photo needed.

 

#3

Fabric Window Valances.

** Don’t:

 

There’s really nothing wrong with using fabric on your window treatments, it’s more the valance we’re saying “no” to.

**Do:

 

#4

Overdone taxidermy.

**Don’t:

 

We used taxidermy for our Jackson Hole project, but in moderation and because it was appropriate for the theme. If you’re looking for a more modern way to go about the taxidermy look, we recommend something more like this…

**Do:

 

#5

Pepto-Bismol Pink. Pantone named “Rose Quartz” the Color of The Year in 2016, but let’s be honest, they should’ve just called it Pepto-Bismol.

For whatever reason, this color really caught on. I have one word it…. YEESH.

**Don’t:

 

If you’re a fan of pink, we recommend going with a “less is more” approach. We also recommend going with a toned-down Pepto-Bismol, or a shade that’s a little rosier.. This color just has an elegance about it that *nausea, heartburn, indigestine..* doesn’t.

**Do:

 

 

I could go on forever about decorating faux pas, but I’ve got some real designing to do. I’d love to hear what you think we should leave behind in 2017!

 

Fall In A Rec Center

Madison Way apartments, located in the greater Seattle area, received Allison’s magical touch – just in time for fall.

The rec center features camel-colored furniture, which we’ve nicknamed “pumpkin spice” after the famous Starbucks fall-time drink.

 

A sleek waterfall quartz kitchen island blends beautifully into the concrete-tiled floor. A large piece of driftwood, which spans half the length of the island, works beautifully as a statement piece, and harkens back to the “pumpkin spice” furniture.

 

While we’re speaking of statements, I ought to mention the kitchen backsplash we chose.

 

As you would expect, subtle pops of color were used throughout…

 

This rec center simply couldn’t be cozier… makes you want to grab a pumpkin spice latte and a great book to read by this fireplace.

 

 

Happy fall!

As always,

–ASD crew

Grimey Basement to Gorgeous Bathroom

This adorable home in southeast Portland’s desirable neighborhood of East Moreland is in need of some TLC.

A couple years ago, Allison Smith Design remodeled the entire basement.

We took this:

 

And turned it into this:

 

Keep in mind, this is in a basement. There isn’t a single window in the space.

 

Light and bright paint colors + light and bright materials + a few contrasting pieces = a beautiful, bright space.. even without natural light.

 

 

Beginning fall 2018, Allison Smith Design is taking on this adorable home again… This time to transform the two upper levels.

 

Stay tuned….

 

— ASD Crew

Massive Remodel

We’ve been working on a 3-level, 6,300 square foot remodel for a family relocating to the Northwest Portland hills.

It’s been a massive undertaking, as you may know from watching HGTV’s popular shows including Flip or Flop, Fixer Upper, Love It or List It…. Just kidding. They make it look so easy. (and so cheap).

The home is perched atop a hill, which overlooks Portland’s beautiful landscape.

The location is perfect. The home itself, however, is a little quirky…

Check out the before pictures….

 

The home was built in 2004, but you’d never know it from its features.

These archways on the lower level. It feels like a dungeon… and not in a Cool-Dungeon-and-Dragons way – but in a Get-Me-Out-Of-Here way.

The home has a very Chippendale feel to it. Before you Google it (you might not want to – for other reasons), let me explain.

 

 

 

 

Chippendale is a style that became popular toward the end of the 18th century. It’s a combination of Gothic, Rococco, and Chinese style.

The curvature of many features in this home harcken back to the Chippendale trend. The lighting fixtures and stair railing also showcase that Chippendale Chinese influence.

 

 

 

 

 

It isn’t very well-known, but when you see it, you know it. And this house is certainly Chippendale-esque.

 

Despite the original design intent, we’re going to turn this house into a beautiful, contemporary space.

 

 

 

 

Starting with the entry…. We’re taking out these double doors and replacing them with a very custom-looking pivot door.

 

We’re also going to grey-wash all of the stone outside of the house. We knew we’d be ripping out the stone on the interior, so we practiced the technique here.

 

 

 

 

The earthy, multi-colored brown stone exposes the time when it was installed. This colored rock was very trendy in the early 2000’s, and now that the trend is over, we’re simply making the exterior material compliment our new color palette.

 

 

Here you can see the difference the grey-washing makes.

 

 

 

 

 

 

Here’s the same room shown above, with the stone removed, and you can see hints of the new flooring and baseboard. (Though we’re clearly still in the heavy construction phase)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

While we’re talking about outdated materials, I should mention the tile on this grill. We’ve already ripped it out and come up with an entirely new plan.

The surrounding of the grill is going to be a grey quartz waterfall slab, which is accentuated by the concrete tile we’ve laid… we went with concrete tile rather than wood or Trex decking to get a more custom look and more color variation.

And of course, imagine that stone column in the photo below grey-washed. It’s going to be stunning.

We still have a long road ahead of us.. but we’ll keep you updated. Every day we take strides, and we know it’s going to come together beautifully… Now we sound like HGTV. 😉

 

Stay tuned!!

 

–ASD Crew

 

 

 

 

Sign up for email updates