Set in an early-twentieth century neighborhood in SE Portland filled with lush greenery, this Eastmoreland home was past due for some loving updates.  You may have seen our previous basement renovations of this home not too long ago.  Well we can officially say the rest of the home is finished!  Allison knew she had to stick to period friendly elements to match the neighborhood–nothing too modern that would be dated in a few years.  The ultimate goal was to maintain the home’s authenticity while still giving it a functional update.

When Allison hopped onto this project, she immediately identified issues with the existing floor plan.  There were unnecessary exterior doors and space being taken up by previous unprofessional planning with home renovations.  In order to open the kitchen up and give it the space it deserved, she planned to take out the existing exterior door and close off the doorway into the now office.  A new exterior door was placed near the master suite at the end of the hallway leading into the backyard.

 

  

One of the biggest requests of our clients was to fix the lack of privacy for each of the older daughters who desperately needed their own bedrooms, as well as to make each bedroom more functional. (None of them had closets!)  To remedy these problems, Allison designed a new bedroom space in the basement for one of the girls and reworked the upper level for the other where they were both initially sharing a room.  This also solved the problem of the girls and father having previously been made to share one bathroom.  Allison implemented a new joint bathroom/laundry room in the basement that the oldest could use as her personal bathroom.

Of course a renovation project this big came with it’s challenges.  Initial design plans included adding a third bathroom to the upper level of the home so that everyone would technically have their own bathrooms.  Unfortunately the city shut down those ideas which forced Allison to maximize the existing space she was already working with.

The most drastic changes are clearly seen in the kitchen and the bathroom on the main floor so these are naturally Allison’s favorite two rooms of the finished product.  Allison’s design inspiration for the kitchen came from vintage tin ceiling tiles.  She found the subtle, yet beautiful tile used in the kitchen back splash and knew she had to use it for this project.

Our team is incredibly proud of this project and we thoroughly enjoy showing off these before and after shots.  Feel free to ‘ooh’ and ‘ahh’ as much as we have.

 

-ASD Team